Als jijzelf of een dierbare overlijdt, is een mooi en waardig afscheid natuurlijk van groot belang.
Het is niet onverstandig daar nu al over na te denken, want als het moment is aangebroken is er weinig tijd. Bovendien hebben de nabestaanden dan ook andere zaken aan hun hoofd.
Waar moet je op letten bij de organisatie van een uitvaart? Vijf tips.
1. Wat kost een uitvaart?
De kosten van een uitvaart kunnen behoorlijk uiteenlopen, want deze hangen sterk af van je persoonlijke wensen. De één heeft de voorkeur voor een sober afscheid, terwijl de ander flink wil uitpakken. Grofweg moet je rekenen op 5.000 tot 9.000 euro.
Veel uitvaartverzekeringen hebben op hun website een tool waarmee je aan de hand van je wensen kunt berekenen wat je ongeveer kwijt zult zijn.
Zorg dat je een goed beeld krijgt van de kosten, want deze kunnen flink tegenvallen. Zo blijkt uit onderzoek van uitvaartcoöperatie Dela dat grafkosten behoorlijk uiteen kunnen lopen. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste gemeentelijke begraafplaats (voor het meest voorkomende graf voor de duur van twintig jaar) bedraagt momenteel bijna 6.700 euro. Informeer daarom naar de grafkosten in jouw gemeente.
2. Is een uitvaartverzekering nodig?
Je kunt een uitvaart met eigen geld bekostigen. Probleem is wel dat je vooraf niet weet wanneer je overlijdt en je dus het risico loopt te weinig spaargeld te hebben. Verwacht je het geld niet te kunnen ophoesten, dan kun je een uitvaartverzekering overwegen, waarmee je je verzekert tegen de kosten van de uitvaart.
3. Waarop moet ik letten bij de keuze van een verzekeraar?
Er zijn twee smaken: een kapitaal- en een naturaverzekering. In het eerste geval wordt een bedrag uitgekeerd waarmee de nabestaanden de uitvaart kunnen betalen. Een naturaverzekering daarentegen verzorgt en betaalt de begrafenis of crematie.
Grote verzekeraars kunnen vaak goedkoper werken, vanwege hun omvang. Maar je bent wel minder flexibel, omdat je in principe bent gebonden aan een bij de verzekeraar aangesloten uitvaartverzorger. Eventuele aanvullende diensten worden extra in rekening gebracht. Je kunt je hier ook aanvullend voor verzekeren. Daarnaast keren veel verzekeraars een extra bedrag uit, dat je vrij kunt besteden.
Let bij het afsluiten van een verzekering ook op de waarde-ontwikkeling van het verzekerde pakket. De kosten van een uitvaart stijgen in de loop der jaren, waardoor je het risico loopt op onderverzekering. Sommige verzekeraars hanteren een waardevaste uitkering, waarbij het verzekerd bedrag jaarlijks stijgt met de inflatie, terwijl de premie gelijk blijft. Ook zijn er veel verzekeraars die de hoogte jaarlijks aanpassen, maar hiervoor wel jaarlijks de premie verhogen.
Verder is het raadzaam te informeren naar de premieduur, de mogelijkheden om de polis tussentijds aan te passen en de vraag of kinderen gratis zijn meeverzekerd.
4. Zijn er ook alternatieven voor een uitvaartpolis?
In plaats van een uitvaartverzekering kun je ook een overlijdensrisicoverzekering overwegen, die uitkeert als de verzekerde tijdens de looptijd overlijdt. Een voordeel is dat zo'n verzekering relatief goedkoop is en vaak hoge bedragen uitkeert. Hier staat echter tegenover dat de verzekering een einddatum kent. Overlijd je hierna, dan keert de verzekeraar niets uit. Een uitvaartverzekering daarentegen doet dit wèl.
Verder kun je in theorie ook kiezen voor banksparen. Hierbij spaar je op een geblokkeerde spaarrekening bij een bank, waarbij je over de opbouw geen 1,2 procent vermogensrendementsheffing in box 3 hoeft te betalen. Je inleg is wel geoormerkt: als je het geld aan andere zaken besteedt, vervalt het fiscale voordeel. Erg groot is dit voordeel overigens niet: bij een spaarbedrag van 8.000 euro is dat bijna 100 euro.
Hoeveel je nabestaanden later krijgen uitgekeerd, hangt af van het opgebouwde spaarsaldo. Sterf je op jonge leeftijd, dan kan dit te laag zijn om de hele uitvaart te dekken.
Een probleem bij banksparen is dat er nog geen bank is die dit aanbiedt. Verzekeraar Nationale-Nederlanden overweegt als eerste partij een bankspaarproduct voor een uitvaart in te voeren.
Een alternatief voor banksparen is een uitvaartdeposito. Hierbij stort je eveneens geld op een geblokkeerde rekening, maar zonder fiscaal voordeel. Omdat dit geen verzekering is, is geen gezondheidsverklaring nodig. Dat is gunstig voor chronisch zieken of ouderen.
5. Hoe kies je een goede uitvaartverzorger?
Wie een uitvaartverzekering heeft afgesloten, heeft niet altijd een vrije keuze. Bij een naturaverzekering ben je in principe gebonden aan een aangesloten uitvaartverzorger. Je kunt wel met een andere partij in zee gaan, maar krijgt dan een aanzienlijk lager bedrag uitgekeerd. Het gaat hierbij soms om enkele duizenden euro's.
De keuze voor een uitvaartondernemer is heel persoonlijk. Je kunt afgaan op tips van mensen in je omgeving of in zee gaan met een bedrijf dat een goede uitvaart heeft verzorgd die je eerder hebt bezocht.
Verder kan het verstandig zijn om een ondernemer te kiezen die beschikt over het Keurmerk Uitvaartzorg, een erkend keurmerk. Deze moet voldoen aan een aantal kwaliteitseisen en wordt hierop gecontroleerd door een onafhankelijke certificatie-instelling.
Zo moet een aangesloten uitvaartondernemer heldere afspraken maken over de te leveren diensten en kosten en deze ook schriftelijk vastleggen, inclusief latere wijzigingen. Ook moet het bedrijf werken met gekwalificeerd personeel en is sprake van een klachtenregeling. Heb je een klacht en kom je er onderlingniet uit, dan kun je naar het Klachteninstituut Uitvaartwezen stappen.
Het wil overigens niet zeggen dat organisaties zonder keurmerk per definitie minder goed zijn.
Uitvaart en fiscus
Je mag de kosten voor de uitvaart van de erfenis aftrekken. Hiervan moet je wel de ontvangen uitkeringen van je uitvaartverzekering aftrekken.